IoT infiltracija, pravila igre rasvjete ili će se promijeniti

- Jul 18, 2019-

Kaže se da će IoT rasvjeta postati najnovija izmjena pravila igre. Kao industrija, očekuje se da će njegova tržišna vrijednost porasti na 4,5 milijardi USD do 2026. godine, a poznata je i kao "subverzivna sila industrije rasvjete". Pa što je točno IoT rasvjeta? Kakve koristi imaju poslovne zgrade?

Inteligentna rasvjeta koja se temelji na Internetu stvari

Što vlasnici tvrtki i rukovoditelji objekata postaju svjesniji učinkovitog korištenja energije, veća je vjerojatnost da će primijeniti neku vrstu sustava upravljanja rasvjetom. Mnogi od ovih sustava postoje i ponekad su dio sustava upravljanja zgradama koji stvara fiksni raspored za svjetla (isključena kad nikoga nema) kako bi se uštedjela energija i smanjili troškovi.

IoT sustav rasvjete ide korak dalje. Zamislite da se svjetla automatski pale nekoliko minuta prije početka sastanka; ili dobiti informacije o tome koliko dugo kupac stoji u prolazu maloprodajne trgovine i koje predmete gleda. To se može postići IoT rasvjetom.

IoT pametna rasvjeta koristi bežične sklopke i ne zahtijeva da se prekidači za osvjetljenje ugrađuju u svjetiljke, koje se zatim povezuju na mrežu, omogućujući im nadzor iz oblaka. Pomoću web ili mobilne aplikacije možete upravljati pojedinačnim svjetlima ili skupinama svjetla na temelju popunjenosti, razine vanjske svjetlosti i doba dana; također možete kontrolirati zatamnjenje i promjenu boje. Pametne svjetiljke poput ove također mogu prenijeti podatke o oštećenju i izgaranju rasvjetne opreme u stvarnom vremenu.

Budući da su žarulje sveprisutne u zgradama, ove umrežene žarulje također su odličan način za prikupljanje dodatnih podataka sa zgrada. Senzori se mogu ugraditi u učvršćivač radi prikupljanja i prijenosa informacija o objektu, uključujući popunjenost prostorija, kvalitetu zraka i temperaturu. Što više informacija dobijete o načinu na koji se zgrade koriste, više ćete imati mogućnosti da ih efikasnije upravljate.

Neke potencijalne uporabe IoT rasvjete u komercijalnim objektima:

Zatvoreni sustav za pozicioniranje na temelju osvjetljenja: Krajem 2017. godine Target je postigao unutarnje pozicioniranje pomoću Bluetooth čipa ugrađenog u LED stropnu svjetlost. Kupac može pristupiti interaktivnoj mapi trgovine putem mobilnog telefona, koja vodi kupca da pronađe željenu robu u prolazu.

Praćenje imovine: Za ključna sredstva označena senzorima, IoT rasvjeta ih može locirati na temelju signala koje šalje.

Nadgledajte stanje brzo pokvarljivih roba: Roba koja zahtijeva specifične uvjete okoliša (poput temperature i vlažnosti) može imati koristi od inteligentnih rješenja za osvjetljenje koja kontinuirano prate skladišta ili prostore. Upozorenja se mogu postaviti radi praćenja anomalija i sprečavanja kvarenja.

Korištenje prostora: IoT rasvjeta može prikupiti podatke o zauzetosti, a zatim ih analizirati kako bi se optimizirala uporaba zgrade. Analiza ovih podataka može vam pomoći u boljem upravljanju prostorom i reagiranju na premalo ili prekomjerno korištenje.

Inteligentna strategija osvjetljenja započinje s LED-om

Bilo da razmišljate o implementaciji inteligentnog sustava rasvjete temeljenog na Internetu stvari, pametno je procijeniti najosnovnije elemente strategije osvjetljenja: žarulje. Žarulje sa žarnom niti se još uvijek široko koriste, ali s pojavom LED dioda to se mijenja.

U osnovi, LED žarulje proizvode više svjetla od klasičnih žarulja. Kada su prvi put predstavljeni, emitirali su više "hladne" bijele svjetlosti, a danas pružaju istu prirodnu "toplu" svjetlost kao žarulje sa žarnom niti.

Mnoge tvrtke širom svijeta okrenule su se LED-ima, koje se mogu lako instalirati u postojeću rasvjetu u većini poslovnih zgrada. Razlog zbog kojeg su ugrađene je taj što su LED žarulje do 75% energetski učinkovitije od žarulja sa žarnom niti, a njihov vijek žarulje je više od 25 puta veći od žarulja sa žarnom niti i obično proizvode bolju kvalitetu svjetlosti od žarulja sa žarnom niti. Osim uštede novca na korištenju energije, mnoge elektroprivrede pružaju i subvencije za uštedu energije kao poticaj tvrtkama za naknadnu ugradnju LED-ova. Moderni osvjetljenja često se smatraju najlakšim za postizanje jer mogu pomoći u znatnom i jednostavnom smanjenju potrošnje energije.

LED rasvjeta nije prikladna samo za uredske zgrade, već i za gotovo sve druge vrste komercijalnih objekata:

Skladišna i industrijska okruženja: Velika mjesta poput ove imaju koristi od LED rasvjete jer troše manje energije, a LED diode mogu svijetliti u određenom smjeru (za razliku od žarulje i fluorescencije).

Zatvorene farme: Neke visokotehnološke farme širom svijeta koriste LED svjetla za optimizaciju rasta biljaka. To čine prilagođavanjem svjetlosnih "recepata" i mogu utjecati na rast biljaka i njihov okus.

Komercijalno parkiralište: Iz sigurnosnih razloga kvaliteta osvjetljenja je kritična u unutarnjim i vanjskim objektima za parkiranje. Osim uštede novca, sigurnost je također jedan od razloga zašto je osvjetljenje parkiranja postalo najbrže rastuće tržište komercijalne rasvjete za LED.

Zdravstvene ustanove: Dizajn zdravstvene ustanove prilagođen je udobnosti pacijenata, a LED rasvjeta pomaže u stvaranju idealnog svjetla za okoliš uz istodobno povećanje učinkovitosti.

Ispravni objekti: Ispravni objekti imaju različite potrebe za osvjetljenjem, od ćelija i prostorija za aktivnosti do salona i hodnika. LED svjetla ne ometaju sigurnost i kameru, održavaju jednolično, kvalitetno svjetlo, što povećava vidljivost.

Obrazovni sadržaji: LED svjetla idealna su za škole s ograničenim proračunima, a ušteda energije se može ponovo upotrijebiti za tehnologiju i druge obrazovne resurse.

Maloprodajni objekti: Sve više trgovaca koristi LED rasvjetu kako bi dodalo estetsku i vizualnu privlačnost svojim trgovinama, stvarajući izvanredan doživljaj kupovine. Pravilna rasvjeta u trgovini može povećati prodaju.

Budući da su LED svjetla prirodno prihvatljiva za digitalne kontrole, idealna su za IoT aplikacije. IoT LED rasvjeta idealan je način postizanja maksimalnih ušteda i stjecanja vrijednih operativnih uvida koji mogu poboljšati svaki aspekt vašeg upravljanja zgradom.


Par:ne Sljedeći:SIOSUN-ov izložbeni prostor